• 0552 450 20 26
  • info@goldbelgelendirme.com
Bizi Sosyal Medya’da Takip Edin !
Hakkımızda

Ünvanı GOLD BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZMETLERİ TİCARET LTD.ŞTİ.’dir. 1 Şubat 2023 tarihinde kurulmuştur. Gold Belgelendirme bir sınav merkezi olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu doğrultusunda çalışmaktadır. Ana faaliyet konusu sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, sektörde çalışan ve/veya çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilikler çerçevesinde var olan niteliklerini bağımsız ve tarafsız kurallar çerçevesinde, belirlenmiş ulusal ve uluslararası standartları temel alarak ölçmek, değerlendirmek ve belgelendirmektir. Kaliteli ve güvenilir hizmetin verilmesi ve yanlış uygulamaların önlenmesi için yeterli olma gereği ortaya çıkmaktadır. Yeterlilik, bir işi yapma gücünü sağlayan özel bilgi, ehliyet sahibi olma durumudur. Gold Belgelendirme , Mesleki Eğitimin Türkiye’ de daha etkin bir biçimde yönlendirilmesine ve yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak, hizmet ve sanayii işletmelerinin teknolojik yapı ve üretimlerinin yurt ekonomisine katkıda bulunabilecek çağdaş düzeye gelmesine gerekli desteği sağlamak amacı ile 2023 yılında kurulmuştur. “...GOLD BELGE.. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetki kapsamındaki ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşudur. Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşu; Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından ya da Avrupa Akreditasyon Birliği bünyesinde çok taraflı tanıma anlaşması imzalamış başka akreditasyon kurumlarınca ilgili ulusal yeterliliklerde TS EN ISO/IEC 17024 standardına göre akredite edilmiş, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yapılan inceleme, denetim ve değerlendirme sonucunda ulusal yeterliliklere göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini yürütmek için gerekli şartları sağladığı tespit edilen personel belgelendirme kuruluşudur.” MYK web sitesine ulaşmak için tıklayınız Ulusal yeterliliklere ulaşmak için tıklayınız “....GOLD BELGE 20.09.2023 tarihinde AB-0528-P akreditasyon numarası ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş ve 06.11.2023 tarihinde YB-0368 akreditasyon numarası numarası ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilerek yetki kapsamındaki ulusal yeterliliklerde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine resmen başlamıştır. MYK Yetki Belgesi için tıklayınız.

Yönetim Taahüdü ve Kalite Politikası
Sınav Ve Belgelendirme Süreci

Belgelendirme için başvuran aday adayı aşağıda belirtilen ön yeterlilik koşullarını sağlamak zorundadır.

Tüm adaylardan ‘’Sınav Başvuru Formlarını’’ ve içeriklerinde yer alan taahhütnamelerin ıslak imzalı olarak imzalamış olmaları gerekmektedir.

İlgili Yeterliliğe ait Sınav Ücret bedelinin GOLD Belgelendirmeye ait TR11/0003/2000/0000/0110/4220 98 hesaplarına yatırmış olmaları gerekmektedir.

Nüfus Cüzdanı (yabancı ise Pasaport veya Geçici T.C. No.) Fotokopisi vermek zorundadır.

İlgili mesleklerde yasalar aksini söylemedikçe başvuru sahiplerinin 16 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir.

Başvuru yapacak aday başvuru tipine göre yukarıda belirtilen ön yeterlilik koşullarını sağlamayan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Başvuru sonuçları onaylanan aday adaylarına “GB.FR.43 Belgelendirme ve Belge Kullanım Sözleşmesi Formu” nu ve GB.FR.111 Açık Rıza Beyan Formu’ nu imzalamak zorundadır.

Adayların sınava girecekleri yer, saat ve ulusal yeterlilik bilgilerini içeren SMS ile 1 gün öncesinden bildirim yapılmaktadır.

Sınava girecek adaylar ilgili ulusal yeterliliğin Teorik ve Performansa dayalı uygulamalarında belirtilen puanları almak zorundadırlar.

Her aday en fazla 2 kere ilgili yeterliliğin birimlerinde sınava girebilmektedir. 2 sınav hakkı sonunda aday başarısız olduğu her bir birim için Gold Belgelendirmenin sınav ücretlerinde belirtilen rakamı tekrardan yatırması gerekmektedir. Her ücret için 2 sınav hakkı tanımaktadır.

Sınav Ve Belge Kuralları

Adayların Uyması Gereken Kurallar:
Adaylar,

  1. Sınavdan en az 15 dakika önce sınav alanında hazır bulunur.
  2. Sınav başlamadan önce mobil cihazları kapalı konuma getirir ve sınav görevlilerine
  3. teslim eder.
  4. Sınav düzenini bozacak veya başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmaz.
  5. Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç
  6. yiyecek ve içecek bulunduramaz, tütün ve tütün ürünleri kullanamaz.
  7. Sınav senaryosunda belirtilmedikçe aşağıda belirtilmiş yasaklı gereçleri kullanamaz.

İlgili ulusal yeterlilikte izin verilmedikçe yasaklanmış gereçler;

  1. Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, radyo, vb. haberleşme araçları;
  2. MP3 Player, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, vb. kayıt cihazları;
  3. Tablet, dizüstü bilgisayarı, elektronik kitap okuyucu, akıllı saat, vb. bilgisayar özelliği
  4. olan cihazlar;
  5. Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dergi, gazete, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt,
  6. hesap makinesi, vb. araçlar.)
  7. Delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahlar.

PERFORMANS SINAVI ÖZEL KURALLARI

Sınav esnasında izin almadan sınav alanı dışına çıkmak, sınav alanını terketmek, cep telefonu kullanmak, tütün ve tütün ürünleri tüketmek, yiyecek ve içecek getirmek, diğer adaylarla konuşmak, sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahların getirmek, kopya çekmek veya kopyaya teşebbüs etmek yasaktır. Kopya çekmeniz veya teşebbüs etmeniz halinde kimlik bilgileriniz tutanak altına alınarak sınavınız başarısız sayılacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymanız gerekmektedir. iş sağlığı ve güvenliği kurallarını ihlal etmeniz ve bu nedenle kendinizi veya sınav alanında bulunan diğer kişileri tehlikeye düşürmeniz durumunda sınavınız durdurulur ve sınavdan başarısız sayılırsınız.

Belge Kullanım Sözleşmesi

İlgili Ulusal Yeterliliğe göre Mesleki Yeterlilik Sınavına katılmış, sınavlarda başarı sağlamış ve belge almaya hak kazanmış aday ve Gold Belgey’e ait sorumluluklar, haklar ve “Mesleki Yeterlilik Belgesinin” kullanım şartlarını tanımlamak amacı ile hazırlanmıştır. Bu hususlar aday belge almaya hak kazandığında geçerlidir.

SORUMLULUKLAR, HAKLAR VE ŞARTLAR;

Marka ve Logo Kullanımı
  1. GOLD BELGE tarafından belgelendirilen kişiler belge sözleşmesinin imzalanmasından sonra, belgenin geçerliliği devam ettiği sürece bu talimat hükümlerine uymakla yükümlüdürler.
  2. Kişi belge kapsamı dışındaki faaliyet alanlarında ve reklamlarında kapsamı dışında bir sembolü (logo) kullanamaz.
  3. Kişi sadece belge kapsamı dahilindeki faaliyet alanlarında ve reklamlarında Belgelendirme sembolünü (logo) kullanabilir. Belge kapsamında daraltma olduğunda bunun bütün reklam malzemelerinde düzeltilmeli.
  4. GOLD BELGE’ in kötü isimle anılmasına veya kamu güveninin sarsılmasına yönelik olarak belge kullanılamaz,
  5. Belge sözleşmesinin askıya alınması veya fesih edilmesi halinde kuruluş logo kullanımını durduracaktır.
  6. Laboratuvar/muayene raporları üzerinde marka ve logo kullanılmaz.
Belge İptali ve Askıya Alma
  1. Belge sahibinin gözetim değerlendirmesi yapılmasına yönelik durumlarda belgelerini tamamlamayan veya adayın gözetim sonucunun olumsuz olması durumunda, belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  2. Belgelendirilmiş personelin, “Belge, logo kullanım, işaret” durumlara aykırı tutum sergilediğinde belge kullanımı belge geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  3. Belge sahibinin belgelendirme ve gözetim süresinde kasıtlı olarak yanlış bilgi vermesi, sahte evrak düzenlediği belirlenen belge sahiplerinin belgesi geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  4. Belge sahiplerinin belgelerini kapsam dışında veya yanıltıcı olarak kullandığı tespit edilmesi durumunda belgeleri geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.
  5. MYK ve TÜRKAK Akreditasyon Kurumu tarafından belirlenen şart ve koşullara uygun olmayan durumlar ortaya çıktığında belge sahibinin belgesi geçerlilik süresinin sonuna kadar askıya alınır.

Belgesi askıya alınan kişilerin gerekli evrakları ve/veya hataları gidermesi durumda Belgelendirme Kurumu 15 gün içerisinde belge sahibinin belgesini geçerlilik kazandırmakla yükümlüdür.

Gold Belge Forum
  • BELGELENDİRME POLİTİKASI VE YÖNETİM TAAHÜDÜ
  • GÖRÜNTÜLE
Ücretlendirme politikamız
  • GB.LS.10 PERSONEL BELGELENDİRME ÜCRETLERİ LİSTESİ Rev.01
  • GÖRÜNTÜLE
Yetki Kapsamımızdaki Ulusal Yeterlilikler
Belgelendirme programları

AMAÇ VE KAPSAM

KAYNES Belgelendirme Kurumunun, MYK tarafından verilen belgelerin sahipleri tarafından yanlış kullanımının engellenmesi tarifler.

Bu kural ve talimatlar KAYNES Belgelendirme Kurumu tarafından, MYK ve TÜRKAK’ın belirlemiş olduğu kural, yönetmeliklerle değişir.

Bu belgeler MYK tarafından verilen belgeleri kapsar.

Bu kurallarda yapılan değişiklikler KAYNES Belgelendirme kurumunun sitesinden yayınlanmasıyla birlikte ilgili belge sahibi ve adaylar eksiklikleri tamamlayarak KAYNES Belgelendirme kurumunu bilgilendirmek zorundadırlar.

KAYNES Belgelendirme Kurumu belgelerin gizliliği prensibinin gerektirecek durumlar haricinde, belgenin geçerliliğini, kapsamını ve süresini sorgulatma amacıyla web sayfasındaki program aracılığı ile yapılabilmektedir.

Belge Kullanımı

Belgenin geçerlilik süresi MYK tarafından yayınlanmış ulusal yeterlilik süresi kadardır.

Belge onaylanan kapsam dışında kullanıldığı tespit edilmesi durumunda belge askıya alınır.

Askıya alınan belge geçici olarak geçersizdir. Bu durum Kaynes Belgelendirme Kurumu tarafından web sitesinde yayınlanır.

Belgenin haksız kullanımından doğan sorumluluk belgelendirilmiş kişiye aittir. Belgenin kullanımı hiçbir şekilde devredilemez, başkasına kullandırılamaz.

Belgesinin Kaynes Belgelendirme Kurumunun itibarını zedeleyecek şekilde kullanamaz.

Belgelendirme sınavından başarılı olunması ve Sınav Protokolünün Karar verici tarafından onaylanmasının ardından belge alma işi gerçekleşir.

Belge sahibi, KAYNES Belgelendirme Kurumu tarafından belgesini aldıktan sonra geçerlilik süresi boyunca belge kullanım sözleşmesindeki şartlara uymak zorundadır. Belge, Belgelendirme Kurumuna aittir. Talep edildiğinde iadesi zorunludur.

Belge, belge sahibi tarafından belgelendirme programı ile ilgili olarak yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanılabilir. Yanıltıcı şekilde, belgelendirme kapsamı dışında belge sahibinin yeterli olduğunu gösterecek şekilde kullanılamaz. Belge sahibi belge ile ilgili yanlış beyanlarda bulunamaz.

Belgenin geçerliliği için belge sahibinin belgeyi gözetim denetimi sonrasında yenilenmesi gerekmektedir.

Yenilenmeyen belgenin o yıl için geçerliliği yoktur.

Belge sahibi, belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz.

Belgenin üzerinde herhangi bir yırtılma, anlaşılmasını engelleyecek tahribat vb. olursa bu durumlarda belgenin kullanımına son verilmeli ve belgenin yenilenmesi için Belgelendirme Kurumuna eski belge ile birlikte başvuruda bulunulmalıdır.

Belgenin askıya alınması ya da iptali durumunda belge kullanımı son bulacaktır. Belge, belge sahibi tarafından on beş (15) gün içerisinde Belgelendirme kurumuna teslim edilmelidir.

Belge sahibi, belgesini kaybetmesi durumunda, yayınlanmış kayıp ilanını bir dilekçe ile Belgelendirme kurumuna bildirmelidir.

Belge, oranlar sabit kalmak şartıyla küçültülüp, büyültülebilir. Ancak belge üzerindeki ifadelerin net bir şekilde okunması sağlanmalıdır.

Belge, belge sahibinin belgelendirme kapsamında yeterliliğini göstermek amacıyla çoğaltılabilir.

Belge, belge sahibi tarafından ilgili alanda yeterliliğini göstermek amacıyla dergi, kitap vb. yayınlar ve internet ortamında kullanılabilir.

Belge üzerindeki MYK ve TÜRKAK logosu hiçbir şekilde tek başına yeterliliği göstermek amacıyla kullanılamaz.

Aynı şekilde belgenin herhangi bir bölümü ayrı olarak kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz.

Belgelendirme yapıldıktan itibaren, belgenin devamını sağlamak amacıyla yapılacak gözetim etkinliklerine katılması gerekir.

Belge sahibi belge kullanımı sırasında, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş olan “Mesleki Yeterlilik

Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliğinde” yer alan kriterlere uymakla yükümlüdür.

Verilen belgeler kişisel olup, firma ve ürün izlenimi verecek şekilde kullanılamaz. Bu şekildeki faaliyetde bulunan kişilerin belgeleri iptal edilerek hakkında yasal işlem başlatılır.

Belge Kullanım Sözleşmesi (KYN.SZL.05) Aday Başvurusu alınırken “Belge almaya hak kazandığımda geçerli olacağını biliyorum” ibaresi okutularak imzalatılır.

Marka ve Logo Kullanımı

Kurumumuz TÜRKAK ve MYK Logosunu MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin yanı sıra kırtasiye malzemeleri ile reklam, tanıtım, promosyon, paketleme ve benzeri materyalin üzerinde kullanabilir.

Kurumumuz, TÜRKAK ve MYK logosunu kendi ismi ve/veya logosu ile birlikte kullanacak, marka kuruluşun isminden ve/veya logosundan daha baskın olmayacaktır.

Kurumumuz, yetki kapsamlarını açıkça belirtmek koşuluyla, TÜRKAK ve MYK logosunu binalarda, taşıtlarda, tabelalarda, fuar gibi etkinliklerde tanıtım stantlarında kullanabilir.

Kurumumuz, TÜRKAK ve MYK markalarını standart ölçüleri dışında kullanma ihtiyacı duyması durumunda, kullanmak istedikleri marka ölçüsü ve kullanım yeri ile ilgili Kurumlardan onay alarak kullanacaktır.

Kurumumuz, marka yetkilendirme kapsamı dışında Kurumun herhangi bir ürünü veya hizmeti onayladığı veya önerdiği anlamına gelebilecek şekilde kullanmaz.

Kurumumuz, yetkilendirme kapsamındaki sınav ve belgelendirme faaliyetlerinden yetkili ve sorumludur. Kurumumuz hiç bir şekilde marka ve logoları bu konulara sorumluluğun Kuruma ait olduğunu ima edecek şekilde kullanmaz.

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca verilen Seviye 5 ve üzeri seviyelerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip yeni eleman istihdamı için verilen destek, başvuru tarihi itibarıyla son on iki ay içerisinde istihdam edilmemiş ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak elemanlar için sağlanmakta olup; aynı anda iki eleman için bu destekten yararlanılabilmektedir. 

(1) Bu destek, destek başvurusunu yapan işletmede destek başvuru tarihi itibariyle son 12 (on iki) ay içinde istihdam edilmemiş, yükseköğretim kurumundan mezun ve işletmede tam zamanlı olarak çalışacak eleman için verilir.

(2) Bu destekten, başvuru tarihi itibariyle onaylı son SGK Sigortalı Hizmet Listesinde en az 5 (beş) çalışanı olan işletmeler yararlanabilir. Bu koşul, öncelikli teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için aranmaz.

(3) İşletme, destek üst limiti dâhilinde aynı anda 2 (iki) elemanı geçmeyecek şekilde bu destekten yararlanabilir. Program süresince, en fazla 4 (dört) destek başvurusuna onay verilir.

(4) Başvuru tarihi itibari ile yeni istihdam edilecek olan nitelikli eleman için destek verilir. Başvurunun uygun bulunduğu tarihten itibaren en geç 45 (kırk beş) gün içinde nitelikli elemanın istihdam edilmesi gerekir. Nitelikli elemanın, destek başvurusu uygun bulunan işletmede 45 (kırk beş) gün içinde işe başlatılmaması durumunda destek kararı iptal edilmiş sayılır.

(5) Destek tutarı, istihdam edilecek her bir eleman için net ücret üzerinden hesaplanır. Asgari geçim indirimi, ikramiye, prim vb. ek ödemeler net ücrete dâhil edilmez.

(6) Destek kapsamında istihdam edilen elemanın net ücretinin; 2 (iki) yıllık meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunları için en az 2.500 (iki bin beş yüz) TL, lisans ve üzeri mezunlar için en az 3.500 (üç bin beş yüz) TL olması gerekir. Nitelikli elemanın net ücretinin belirtilen tutarların altında olduğu aylar için destek ödemesi yapılmaz.

(7) Nitelikli elemanın mezuniyet durumunun belirlenmesinde başvuru tarihi esas alınır. Destek sürecinde nitelikli elemanın mezuniyet durumundaki değişiklikler dikkate alınmaz.

(8) İşletme ve nitelikli elemana ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu ve/veya Yükseköğretim Kurumu sorgulamaları, ilgili kurumlarla yapılan protokoller kapsamında Uygulama Birimi tarafından KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden yapılır.

(9) Başka kurum kuruluşlardan vergi, sosyal güvenlik primi vb. yasal yükümlülükler hariç olmak üzere herhangi bir isim altında destek alınan elemanlar ile işletme sahibi veya ortakları ile bunların ana, baba, kardeş, eş ve çocukları, emekliler ve yabancı uyruklular bu destek kapsamında istihdam edilemez.

(10) Destek süresince, istihdam edilecek elemanın sadece destek verilen işletmede sigorta kaydının olması gereklidir. Aksi durumda ilgili aylar için destek ödemesi yapılmaz.

(11) Askerlik, doğum gibi sebeplerle işten ayrılan ve daha önce bu programın Nitelikli Eleman İstihdam Desteği kapsamında istihdam edilmiş olan elemanın yeniden aynı işletmede işe başlaması halinde yeni destek başvurusu yapılması şartı ile program kapsamında kalan üst limit kadar destek verilebilir.

(12) Nitelikli elemanın işten çıkarılması veya kendi isteği ile işten ayrılması durumunda, işletme ilgili Uygulama Birimine KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden bilgi verir ve elemana ilişkin destek süreci sonlandırılır.

(13) İlk aya ilişkin destek tutarının hesaplamasında nitelikli elemanın işe giriş tarihi esas alınır.

(14) İşletme, destek başvurusunun uygun bulunduğu tarih itibariyle en az 3 (üç)’er aylık dönemler için KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden destek ödemesi talep eder. İşletme, programın tamamlanması, nitelikli elemanın işten çıkarılması veya kendi isteğiyle ayrılması halinde 3 (üç) aylık dönemin tamamlanması beklemeden destek ödeme talebinde bulunabilir.

(15) Nitelikli elemanın işletmenin farklı illerdeki şubelerinde istihdam edilmesi durumunda destekten faydalanılabilir. Bu durumda, destek başvurusu işletmenin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olduğu ildeki Uygulama Birimine yapılır.

(16) İşletmenin asıl işveren SGK sicil numarasına bağlı bir veya birden fazla alt işveren numarası olması durumunda; asıl işveren konumundaki işletmenin, destek kapsamında istihdam edeceği nitelikli elemanın SGK giriş-çıkışlarının ilgili ay içerisinde gün kaybı olmadan gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi durumda ilgili nitelikli elemana ilişkin destek süreci sonlandırılır ve bu nitelikli eleman için gün kaybı olan aylara ilişkin destek ödemesi yapılmaz.

(17) İş kazası, doğum, hastalık durumlarında geçici süre ile rapor alınarak işe ara verilmesi halinde, rapor süresi bitiminde nitelikli eleman işe devam ettiği takdirde destek süreci devam eder. Rapor süresince Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen Geçici İş Göremezlik Ödemesine destek sağlanmaz.

(18) Nitelikli eleman için sağlanan destek, program bitiş tarihi itibariyle sonlandırılır.

(19) Program süresince desteğin üst limiti 50.000 (elli bin) TL’dir

Belgelendirilmesi yapılabilen seviye 5 mesleklere ulaşmak için tıklayınız.

Belgelendirilmesi yapılabilen seviye 6 mesleklere ulaşmak için tıklayınız.

KOSGEB Genel Destek Programı için tıklayınız.

KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları için tıklayınız.

07.09.2013 tarihli ve 28758 sayılı “Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği”ne göre 4. seviye ve üzeri MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi bireylerin, ortaöğretim kurumlarında öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı alanlarda usta öğreticiler ve uzmanlarla beraber öğretmen olarak görevlendirilebilmektedir.

Okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim kapsamında bulunan öğrenciler ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocukların taşıma faaliyetlerinin düzenli ve güvenli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliği 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Buna göre 03.09.2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarını kullanan şoförlerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir.

13.02.2018 tarihli 30331 sayılı “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendileri, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az biri, şubelerde ise şube müdürü ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) ve Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları gerektiği belirtilmiştir.

13.07.2013 tarihli ve 28706 sayılı “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik” kapsamında belirlenen mesleklerde çalışacak kişiler, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmaları durumunda söz konusu yönetmelik kapsamında belirtilen zorunluluğu karşılayabilmektedirler.

23.04.2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikler:

  • Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
  • Bakanlıklar ile tüm kamu kurum ve kuruluşları görev alanlarını ilgilendiren mevzuatta Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirilmesine yönelik gerekli değişiklikleri on iki ay içerisinde yapacaktır.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması halinde işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğü tarafından her bir çalışan için beş yüz Türk Lirası idari para cezası verilecektir.
  • Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin tebliğ tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücretinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Fondan karşılanacak sınav ücreti, brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere meslekler itibarıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulunun kararıyla belirlenecektir. Fondan karşılanan bu desteklerden kişiler bir kez yararlanabilecektir.

05.06.2018 tarihli 30442 sayılı Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin 6. Maddesinin (d) bendi uyarınca gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması, ayrıca yine ilgili yönetmeliğin 10. maddesinin 1. Fıkrası uyarınca İşletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinden birine sahip olmaları zorunlu hale getirilmiştir.